Het extreem ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) werkt, maar heeft tijd nodig. De effecten kunnen wel worden versneld als overheden de noodzakelijke hervormingen doorvoeren.

Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het jongste rentebesluit van de centrale bank.

De ECB probeert met een extreem lage rente en door op grote schaal schuldpapier op te kopen de inflatie en economische groei een impuls te geven. Voorlopig zitten onder meer de lage olieprijzen in de weg. Gezien de vooruitzichten voor de energiemarkt zou het gemiddelde prijsniveau in de eurozone de komende maanden weleens opnieuw kunnen dalen, zei Draghi.

Desondanks gaat de ECB er nog altijd van uit dat de inflatie later dit jaar weer zal aantrekken, gevolgd door een verdere stijging in de twee jaar daarna. Mocht die verwachting om wat voor reden dan ook in gevaar komen, dan zal de ECB alles doen wat binnen zijn mandaat mogelijk is om de inflatie toch op de drijven richting het gewenste niveau van net geen 2 procent, herhaalde Draghi. In ieder geval blijft de rente voorlopig zeer laag.

Rente ongewijzigd

Eerder werd bekend dat de ECB de rentetarieven in de eurozone ongemoeid laat. Ook de omvang van de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank neemt om de lage inflatie op te drijven, blijft gelijk. De nadruk ligt momenteel op de uitvoering van de extra maatregelen die in maart werden aangekondigd.

Vorige maand trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. De rentetarieven gingen verder omlaag en het bedrag waarvoor de centrale bank maandelijk schuldpapier opkoopt, werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro. Dat de centrale bank na deze zeer ingrijpende stappen deze maand pas op de plaats maakt, komt voor economen niet als een verrassing.

De stappen van de ECB stuitten op veel kritiek vanuit met name Duitsland en Nederland. Draghi ligt daar niet wakker van. "Ons mandaat is prijsstabiliteit voor de hele eurozone, niet alleen Duitsland'', zei hij. "Wij zijn bovendien onafhankelijk en laten ons niet leiden door politici. Zo staat het in de wet."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl